. . .

Je huis verduurzamen: anno 2020 is dit een onderwerp dat veel woningeigenaren bezighoudt. Steeds meer mensen in mijn omgeving kopen een huis en kijken naar de mogelijkheden van verduurzaming. Omdat ik een koopappartement heb ik een flat, zijn de mogelijkheden wat beperkter dan bij een woning op eigen grond, maar verduurzaming is ook iets wat mij bezighoudt.

Kan ik mijn appartement bijvoorbeeld gasloos maken? Zijn zonnepanelen een optie in een flat? En kan ik mijn woning beter laten isoleren om te besparen op energiekosten? Door nu te investeren in de verduurzaming van mijn woning, bespaar ik op de lange termijn. En dat niet alleen, door verduurzamende maatregelen te treffen, wordt je woning vaak ook meer waard. Twee vliegen in één klap dus!

Ben je je ook aan het verdiepen in het verduurzamen van je woning? En ben je benieuwd hoe je nog nét een beetje extra kunt besparen op de verduurzaming? Ik deel een paar gouden bespaartips met je in dit artikel.
Bepaal wat je wil verduurzamen
Voor we met de tips beginnen, is het natuurlijk slim om eerst in kaart te brengen wat je precies wil verduurzamen aan je woning. Tegenwoordig is er namelijk zoveel mogelijk! Ik heb een overzicht gemaakt van onderdelen die je aan je huis kunt verduurzamen. Mis je nog wat? Laat gerust een reactie achter met jouw aanvulling, dan voeg ik die toe aan het artikel.
Besparen op energie
De volgende verduurzamende maatregelen dragen bij aan een mooie besparing op je energiekosten:
Zonnepanelen
Warmtepomp laten installeren (de pomp haalt energie uit een natuurlijke bron zoals lucht, water of de bodem. Deze energie wordt gebruikt om het huis te verwarmen, of het water te verwarmen).
Zonneboiler laten installeren (met de zon als bron wordt energie opgewekt om het water in huis te verwarmen)
Nieuwe CV-ketel (met een nieuwe CV-ketel kun je al snel 15-20% op je energiekosten besparen)
Vloerverwarming (met vloerwarming hoef je minder te stoken, waardoor je tot 15% kunt besparen op je stookkosten in vergelijking met radiatoren).
Huishoudelijke apparaten vervangen voor energiezuinigere varianten (bijvoorbeeld wasmachine, vriezer of je kookplaat)
Isoleren
De volgende onderdelen van je woning kun je isoleren, om zo ook uiteindelijk te besparen op je energiekosten:
Bodemisolatie (de bodem van de kruipruimte wordt geïsoleerd)
Kruipruimte-isolatie (het ‘plafond’ van de kruipruimte wordt geïsoleerd)
Vloerisolatie
Dakisolatie
Gevelisolatie
Glasisolatie (dubbel glas, of HR-glas (tegenwoordig is dit mogelijk tot HR+++ glas)
Spouwmuurisolatie
Kruipruimte-isolatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *