. . .

Sta je op het punt om je eerste huis te kopen? En ben je je aan het verdiepen in de wondere wereld van hypotheken? Dan is de kans groot dat je al snel overweldigd raakt. Ik in ieder geval wel, toen ik in 2018 mijn eerste huis kocht. Ik ben zo iemand die alles wil begrijpen. Ik wilde exact weten wat het zou kosten om een huis te kopen, hoeveel rente ik over de gehele looptijd zou betalen, welke hypotheekvormen er waren en welke het beste bij mij zou passen. Op zich is het ook niet geheel onterecht om alles te willen begrijpen, als je een paar ton gaat uitgeven 😉

Eén van de dingen die ik maar ingewikkeld vond, waren de verschillende soorten hypotheken. Vroeger kon je in Nederland kiezen uit een handjevol verschillende hypotheken, waaronder de aflossingsvrije hypotheken en spaarhypotheken. Inmiddels is het ons een stuk simpeler gemaakt; in principe worden er in Nederland nog twee soorten hypotheken gehanteerd: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Maar wat houden deze hypotheekvormen in? En welke past het beste bij jouw situatie?

Een hypotheek… hoe zit dat precies?
Laten we bij het begin beginnen; wat is een hypotheek eigenlijk en hoe werkt het? Een hypotheek is een lening bij een bank of een geldverstrekker. De lening sluit je af om een huis te kopen en betaal je – met rente – terug aan de geldverstrekker binnen een bepaalde looptijd. Je hebt in Nederland 30 jaar de tijd om je hypotheek af te lossen.

Als je een hypotheek afsluit, kies je voor een rentevasteperiode. Je bepaalt dan voor hoelang je het rentepercentage vast wil zetten dat op dat moment geldt. De hypotheekrente is onder andere afhankelijk van:

De aankoopwaarde van je huis;
Of je een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit;
Het type hypotheek;
De bank of de geldverstrekkker waar je je hypotheek afsluit;
De rentevasteperiode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *